Wereld Vrijheidsdag

 

Vandaag is het Wereld Vrijheidsdag. Een dag waarop we stilstaan bij het belang van vrijheid. Maar wat is vrijheid? De definitie van vrijheid is breed. Zo kan je financieel vrij zijn en tegelijkertijd in een land leven waar je mening uiten strafbaar is. Of je woont in een staat waar het bezit van een vuurwapen legaal is en waar abortus strafbaar.

 

Het vrije Nederland

Nederland wordt gezien als een vrij land.aar zijn Nederlanders trots op. Toch is er ook kritiek op de vrijheid in Nederland; abortus staat in het wetboek van strafrecht, mensen hebben weinig te zeggen over hun eigen dood met betrekking tot euthanasie en vluchtelingen die in Nederland veiligheid zoeken worden als bedreiging gezien door meer dan 20% van de bevolking, is uit een onderzoek van het CBS gebleken.

Het vrije Europa

In onze naaste landen is vrijheid ook niet vanzelfsprekend, denk aan Anti-LHBTI+ wetgeving van Hongarije en Polen, welke laatst op het nieuws is geweest. Daarnaast worden in landelijke wetten begrippen gebruikt zoals ‘regelmatig’ en ‘verheerlijken van’, maar wat houdt dat precies in? In Rusland worden de wetten met betrekking tot vrijheid steeds verder aangescherpt. Er zijn een tal van voorbeelden waarbij de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt. De nieuwste wetten verbieden ‘homopropaganda’ en ‘belediging van religieuze gevoelens’.

De Nederlandse overheid heeft verdeeld over 2019-2022 verschillende subsidies en fondsen beschikbaar gesteld om te investeren in de vrijheid van meningsuiting. Deze zijn speciaal opgericht voor het beschermen van (Nederlandse) journalisten in het buitenland, vrijheid van religie en levensovertuiging en gelijke rechten voor LHBTI+’ers.

De Nederlandse overheid probeert de vrijheid van haar burgers te bewaken. Onder andere door hier actief in te investeren. Vrijheid creëren we echter samen. Als samenleving. Wat doe jij als werkgever en collega om vrijheid op de werkvloer te waarborgen? Hoe draag jij als Nederlander bij aan een veilig gevoel voor iedereen?

 

Bronnen: