Op 8 maart 2021, Internationale Vrouwendag, deed D66-lijsttrekker Sigrid Kaag de oproep aan met name mannen om zich vandaag uit te spreken tegen seksistische berichten aan vrouwen.

Haattweets

Begin dit jaar liet De Groene Amsterdammer (in samenwerking met datawetenschappers aan de Universiteit van Utrecht) zien dat 10% van alle tweets gericht aan vrouwen in de politiek haatdragend zijn.

Totaal werden er 339.932 tweets geanalyseerd. De boodschap van deze haattweets is altijd hetzelfde. “Praat niet, heb geen mening, en durf er niet voor te staan: wij weten jou te vinden.” Wanneer een politicus ook nog tot een minderheidsreligie behoort of van kleur is, krijgt zij extra haat over zich heen.

Een haattweet per kwartier voor Kaag

Sigrid Kaag is een uitzondering op die 10%. Zij ontvangt in absolute cijfers veruit de meeste haatberichten. 22% van alle tweets die zij ontvangt, is haatdragend. In de persoon Kaag komt alles te samen wat seksisten prikkelt. Zij is als machtige vrouw getrouwd met een Palestijnse man. Kaag zegt daarover: ”Hij is niet zomaar een buitenlander, maar ook nog een man met een islamitische achtergrond die in Jerusalem is geboren. Daarnaast ben ik internationaal georiënteerd en dus kosmopolitisch.”

Vrouwenhaat? Dat hebben we in Nederland toch niet!

In Nederland vinden we het praten over vrouwenhaat al snel overdreven. De seksistische en intimiderende tweets van individuen zien we graag als onaardige handelingen van enkelen, niet als een maatschappelijke trend. Maar het is tijd om te erkennen dat het klimaat voor vrouwen steeds guurder wordt.

Ook journalisten schrijven anders over vrouwelijke politici

Naast tweets analyseerden het onderzoeksteam ook 245 kranten- en tijdschrift-interviews.

In deze interviews kwamen vrouwelijke en mannelijke politici aan het woord. Hieruit bleek dat vrouwen door journalisten anders worden bevraagd en beschreven dan mannen. In interviews met vrouwen gaat het vaak over het gezin, terwijl het bij mannen over macht gaat. Daarnaast worden vrouwelijke politici in 80% van de gevallen met hun voornaam aangesproken; bij mannen is dat slechts 30%.

Hoe gaan vrouwelijke politici hiermee om?

De meeste politici zijn van mening dat je je vooral niet kwetsbaar moet opstellen anders roep je het op je af. Vooral niet over praten, anders blijft het je achtervolgen. Het motto is: If you can’t stay the heat, stay out of the kitchen! Maar je ziet wel dat vrouwen steeds vaker wel reageren en het seksisme niet onbeantwoord laten.

Lilianne Ploumen

In een introductiefilmpje van Nieuwsuur werd gezegd dat Lilianne Ploumens ministerschap in 2012 nogal onverwacht kwam. Volgens Ploumen klopte dat niet: zij was voor haar ministerschap partijvoorzitter geweest. Daarvoor was ze jarenlang werkzaam geweest in de sector van de ontwikkelingssamenwerking. Zou Nieuwsuur ook over Wopke Hoekstra zeggen, dat hij onverwacht minister werd? Nee, natuurlijk niet.

Sigrid Kaag

In de Volkskrant werd Kaag geconfronteerd met haar vermeende elitarisme. Kaag antwoordde scherp en legde duidelijk bloot hoe ver de beeldvorming afstaat van de realiteit. Zij had zich uit een rotjeugd omhoog gevochten; daar was niets elitairs aan.

Vrouwelijke politici bekken terug!

We gaan langzaam naar een ander tijdperk. Een tijdperk waarin vrouwelijke politici het seksisme waarmee ze voortdurend worden geconfronteerd, niet meer vriendelijk lachend onbeantwoord laten.

Bronnen:

Internationale vrouwendag 2021 Sigrid Kaag: https://d66.nl/over-sigrid/sigrid-kaag-speech-internationale-vrouwendag/

Misogynie als politiek wapen: https://www.groene.nl/artikel/misogynie-als-politiek-wapen

Diepgaande data-analyse van de online haat tegen vrouwelijke politici: https://www.groene.nl/voorbeeld/diepgaande-data-analyse-van-de-online-haat-tegen-vrouwelijke-politici

Vogelvrije vrouwen: https://www.groene.nl/artikel/vogelvrije-vrouwen

Seksisme in de politiek het laat mij persoonlijk koud: https://m.kro-ncrv.nl/fragmenten/seksisme-in-de-politiek-het-laat-mij-persoonlijk-koud

Och, die Kaag trekt een dure jurk aan naar het debat? Hoe durft ze!: https://www.parool.nl/columns-opinie/och-die-kaag-trekt-een-dure-jurk-aan-naar-het-debat-hoe-durft-ze~b802cad1/