Ongelijkheid Nederlandse arbeidsmarkt stimuleert vrouwelijk ondernemerschap

Business France is in het buitenland vertegenwoordigd in ambassades en consulaten van Frankrijk. Business France constateert dat veel Nederlandse vrouwen in deeltijd werken, nog steeds minder verdienen dan mannen, en weinig overheidssteun krijgen voor kinderopvang. Geconfronteerd met de moeilijkheden van inclusie in de professionele sfeer, wenden veel Nederlandse vrouwen zich de afgelopen jaren tot het ondernemerschap om hun carrière te ontwikkelen. Er zijn veel startups opgericht door vrouwen die bloeien, aldus Business France.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij The Great Bubble Barrier, een startup opgericht in 2017 door Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet en Saskia Studer. De Bubble Barrier werkt als volgt. Uit een buis onderin de gracht worden luchtbellen naar boven geperst. Deze luchtbellen duwen het plastic in het grachtenwater naar boven. Daarna brengt de stroming van het water het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen in het opvangsysteem van de Bubble Barrier. The Great Bubble Barrier werkt nu samen met de gemeente Amsterdam en het Nederlandse waterbeheersysteem.

Toename startups van vrouwelijke ondernemers in Nederland

Het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland neemt elk jaar flink toe. Andere opvallende startups opgericht door vrouwelijke ondernemers zijn: The Next Closet (duurzame marktplaats voor tweedehands merkkleding), Plugify (online marktplaats voor het bekijken, beluisteren en boeken van live muziekoptredens) en Wizenoze (Oplossingen voor educatieve platforms en uitgevers. Hierbij maakt Wizenoze gebruik van de nieuwste kunstmatige intelligentie technologie).

Borski Fund: diversiteit, gendergelijkheid en eerlijke kansen

Uit onderzoek blijkt dat diverse teams innovatiever zijn en beter presteren. Toch komt 94%(!) van de Venture Capital investeringen terecht bij teams met alleen maar mannen. Verder wordt 5% van alle Venture Capital investeringen verstrekt aan gemengde teams van mannen en vrouwen. En slechts 1% wordt geïnvesteerd in teams met alleen vrouwen.

Het Borski Fund verbetert de toegang tot kapitaal voor bedrijven die een vrouwelijke (co) founder hebben, ofwel een product of dienst voor vrouwen op de markt brengen. Het Borski Fund haalde eind 2019 ruim 21 miljoen euro op om te investeren in projecten onder leiding van vrouwen. De 3 grote Nederlandse banken – ABN Amro, ING en Rabobank – hebben zich gecommitteerd aan het fonds. Samen met Founding partners TheNextWomen en StartGreen Capital biedt Borski Fund een breed scala aan kansen voor ondernemers.

Nederlandse vrouwen passen goed in techsector

Nederlanders zijn goed in handel. Ze zijn creatief, klantgericht, sociaal en leggen makkelijk contact. Onze kracht is dat we goed snappen waar de klant behoefte aan heeft en we weten dat te vertalen naar de juiste technische producten. Er zijn binnen de techniek twee rollen: de techneuten en de productmanagers. En we zien dat Nederlandse vrouwen goed zijn in productmanagement. Met inclusie is dus veel winst te behalen. We zien dat vrouwen en de kwaliteiten die zij meebrengen heel goed passen in de techsector.

Nederland scoort hoog op de Global Innovation Index

Nederland staat in de top 10 van de Global Innovation Index, de jaarlijkse innovatieranglijst van de World International Property Organization (WIPO). Met name de hoofdstad is een aantrekkelijke Europese hub geworden voor multinationals (Heineken, Philips, Tesla, Nike, Netflix), maar ook voor snelgroeiende lokale technologiebedrijven (Booking, Adyen, MessageBird, Catawiki, Bynder).

Chapeau! voor Nederland van Business France

De Nederlandse techmarkt staat open voor vrouwen dankzij een vooruitstrevende cultuur en een innovatiebevorderend klimaat. Nederland boekt zeer goede resultaten op het gebied van gendergelijkheid, zowel in de samenleving, het onderwijs en het gezin, maar ook op het gebied van digitale en financiële inclusie, aldus Business France.

Bronnen:

Diversité et inclusion aux Pays-Bas : vers un écosystème Tech porté par les femmes: https://www.businessfrance-tech.fr/2020/02/21/diversite-et-inclusion-aux-pays-bas-vers-un-ecosysteme-tech-porte-par-les-femmes/

Women in Tech : Découvrez le cœur de l’innovation européenne et rencontrez des investisseurs aux Pays-Bas: https://www.businessfrance-tech.fr/2019/11/12/women-in-tech-decouvrez-le-coeur-de-linnovation-europeenne-et-rencontrez-des-investisseurs-aux-pays-bas/

Diversiteit essentieel voor moderne en wendbare organisatie: https://hrcommunity.nl/blogs/diversiteit-essentieel-voor-moderne-en-wendbare-organisatie/